Mijn boulimia is verleden tijd!!!

Mijn boulimia is verleden tijd!!!

Gepubliceerd: 19 januari 2020

Mijn naam is Hella Nillesen en ik ben personal trainer en voedingscoach. Al een aantal jaren begeleid ik mensen naar hun ideale gewicht en gezondere levensstijl. Bij een grote groep werkt dat prima door ze wekelijks een persoonlijk voedingsschema te sturen en ze te begeleiden met trainen. Maar er is ook een grote groep die ondanks het voedingsschema en sporten toch steeds weer terug vallen in oude gewoontes. En wat veel van mijn klanten niet wisten, was dat ik zelf daar ook één van was.

Ik leed al jaren onder mijn vorm van Boulimia. Ondanks dat ik personal trainer was en ontzettend veel over voeding wist, hoeveel calorieën het bevat en wat het met je lichaam doet, had ik met name in het weekend last van enorme eetbuien. Die ging ik, doordat ik altijd bang was om aan te komen compenseren door heel veel en zwaar te trainen en ook weer heel weinig te eten. Zo was ik eind van de week die extra kilo’s altijd weer kwijt en had ook niemand door dat ik mezelf in het weekend letterlijk vol propte. Qua gewicht was het dus ook geen probleem, alleen ik werd er dood ongelukkig van. Iedere keer was ik na zo’n enorme eetbui niet alleen ontzettend misselijk en vreselijk moe van alle suikers, maar ik werd er ook steeds depressiever van omdat ik keer op keer enorm teleurgesteld in mezelf was dat ik die oude gewoontes niet kon doorbreken. En ik sportte niet meer omdat het me ontspanning gaf maar alleen met het doel om dat extra gewicht weer kwijt te raken. Ik wist anderen heel goed te motiveren en te vertellen hoe ze het moesten aanpakken om hun gezonde levensstijl vol te houden, maar bij mezelf lukte het gewoon niet. Wat ik niet begreep was dat ik 5 dagen heel gedisciplineerd kon zijn zowel qua trainen als voeding, ik woog alles tot op de gram af en vervolgens kon het me dan in het weekend ineens niets meer schelen en liet ik mezelf compleet gaan. Dan had ik dat stemmetje in mijn hoofd dat zei dat ik ook een beetje moest genieten en het toch ook verdiend had na een week zo streng voor mezelf geweest te zijn. Dit patroon herhaalde zich iedere week weer. Het werd gewoon een vast patroon. Ik werd er radeloos van… Tot ik op een gegeven moment in contact kwam met John en hij mij vertelde over de training ‘mentaal coaching’.

Deze training sprak mij enorm aan, want dit kon ik goed toepassen op mijn klanten maar misschien kon ik mijzelf met deze kennis ook helpen. Ik ben de training gaan volgen en de informatie die ik daar kreeg over de werking van het brein bij een gedragsverandering gaven mij zoveel inzicht en nu begreep ik ook eindelijk waardoor ik steeds weer terug viel in oude gewoontes. Ik heb tijdens de training eerlijk verteld aan John en de andere cursisten dat ik als personal trainer ontzettend leed onder mijn boulimia. Dat was voor mij echt een hele stap, want ik schaamde mij hier enorm voor. John heeft mij toen een soort van live coaching gegeven en gaf mij voor het aankomende weekend een aantal mentale opdrachten mee die ik thuis direct kon gaan toepassen. John was mijn stok achter de deur om me voor 200% in te zetten om de geleerde informatie en oefeningen toe te passen.

Het was een heel zwaar weekend en het ging ook echt niet vanzelf, maar doordat ik me veel meer bewust was dat het mijn brein was dat me steeds aanzette tot mijn oude gedrag, was ik veel sterker om me daar tegen te verzetten en door mij ook continu in te beelden hoe ik mij na een eetbui zou voelen en wie ik eigenlijk wilde zijn en waar ik naar toe wilde met mijn doel, lukte het mij toch met de geleerde informatie en technieken om de eetbuidrang te overwinnen.

Ik was in het begin nog wat sceptisch, want het was me één weekend gelukt, dit ging ik vast niet nog een weekend volhouden. Maar John wist me zo te motiveren met een positieve mindset, dat het me het weekend daarop wéér lukte! Toen kreeg ik toch vertrouwen dat het me daadwerkelijk ging lukken om mijn boulimia te overwinnen!

Het gaat nog steeds erg goed met mij en ik ben John heel dankbaar dat hij mij zo heeft weten te coachen dat ik nu een relaxte relatie met eten heb ontwikkeld en hierdoor ook een goed voorbeeld kan zijn voor mijn klanten. Want als ik het kan dan kunnen anderen het ook!

Hella Nillesen